Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kórtan - A kórfolyamatokról általában

2009.05.26

A kórokozó tényezők kóros folyamatot indítanak meg a szervezetben. A kórfolyamatot, a betegség kifejlődését tünetek jelzik.

A betgség felismerését elősegíti, ha felismerjük a kórok behatolási helyét, a helyi tüneteket, a kórok általános hatásait és további megnyilvánulásának lehetőségeit.

Különböző kórokozok betegséget előidéző hatása függ az ember fogékonyságától, a hajlamtól és az ellenálló képességtől.

"Nincs olyan rákkeltő organizmus, vírus, baktérium, gombásodás, élesztő, féreg vagy bármi más, aminek esélye lenne a fennmaradásra egy egészségesen működő szervezetben."  Dr. James P. Cima

A behatolás kapuja a hely, amelyen át a kórokozó a szervezetbe jut. Létre hozhat helyi elváltozásokat és tüneteket a behatolás helyén, valamint védekezési reakciókat és általános tüneteket az egész szervezetben.

A betegségra való hajlamot befolyásolják a társadalmi és szociális körülmények, az alkat, a már lezajlott betegségek, a nem és az életkor, továbbá az öröklött tulajdonságok.

A betegség stádiumai: - heveny /akut/, - félheveny /subakut/, - idült /krónikus/

 

A kórlefolyás szakaszai és kimenetele:

A kórfolyamatokat bizonyos közös sajátságok alapján általában négy szakaszra oszthatjuk. Ez a négy szakasz főleg a fertőző betegségeknél figyelhető meg élesen.

1. Lappangási szakasz /incubatio/: Ez a szakasz a megbetegítő kórok behatolásának pillanatától az első tünetek megjelenéséig tart. A kórok már hat a szervezetre,de kóros szabályozások vagy tünetek még nem jelentkeznek. A szervezetben olyan változások történnek, amelyek a betegségre jellemző tünetek megjelenését előkészítik.

2. Bevezető szakasz /prodroma/: Azzal kezdődik, hogy a kórok kiváltja az első kóros szabályozásokat.Határozatlan, általános tünetek mutatkoznak: általános gyengeség, fejfájás, rossz közérzet, hőemelkedés, a vörösvértestek süllyedési sebességének gyorsulása, a fehérvérsejtek számának növekedése stb. E tünetek még nem jellemzők a betegségre, és a kórisme felállításához nem elegendők.

3. Kifejlődési szakasz /manifestatio/: Ebben a szakaszban bontakozik ki a betegségre jellemző tünet. A betegségre jellemző /speciális/ tünetek alapján felállítható a kórisme /diagnózis/, és gyakran lehetőség adódik a betegség lefolyásának, idejének meghatározására /prognózis/.

4. Kimeneteli időszak különböző lehet:   - A kórfolyamat működésének helyreállatásával, gyógyulással /szanáció/ végződik.  - Amikor a szervezet nem képes alkalmazkodni a megváltozott életfeltételekhez, bekövetkezik a halál /exitus letalis/.

A gyógyulás lehet teljes vagy részleges.  - Teljes gyógyulásnál /restitutio ad integrum/a szervezet működése teljes mértékben helyreáll.  - A részleges gyógyulásra jellemző, hogy a kórfolyamat nem múlik el nyomtalanul, hanem egy életre szóló szervi elváltozás /organikus defectus/ vagy működésbeli elváltozás /funkcionális defectus/ maras vissza.

Ha a szervezet a betegség során annyira károsodik, hogy a beteg munkavégző képességét befolyásolja, rokkantságról beszélünk.

A betegség legsúlyosabb következménye a halál.