Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Hold ereje

2009.11.04

 

A Hold ereje

Sokan nem csak egyszerű égitestet látnak benne. Hisznek mágikus erejében is, amely jótékonyan hat testre és lélekre egyaránt

Már 900 évvel ezelőtt születtek írások arról, hogy a Hold hat a szervezet vízháztartására. Ma már tudjuk: ez az égitest befolyásolja a tenger állását (árapály). Mivel az emberi test közel 80%-a vízből áll, teliholdnál az áradás egy biológiai formája jön létre, amely a szervezet magas fokú aktivitását eredményezi. Kutatások szerint az érzékeny emberek ez idő alatt álmatlanságban szenvednek. A szerelmesek pedig esküsznek arra, teliholdnál sokkal szenvedélyesebb a testi szerelem.

Holdfivér, napnővér

A Hold látszólagos mozgásának és feltűnő fényváltozásának az emberekre és a természetre gyakorolt hatásáról már az ókorban kreáltak történeteket. Például az i. e. 2. században élt görög asztrológus, Ptolemaiosz úgy gondolta, a növő Hold a dicsőséget és az elszántságot támogatja, míg a fogyó lustaságot eredményez. Egy másik görög természettudós, Plutarkhosz (i. e. 46-126) azt tanácsolta, ültetés és betakarítás idején mindig ügyelni kell a holdfázisra, hiszen a bolygó állása befolyásolhatja a termést.
A latin nyelvterületeken a Holdnak női, míg a Napnak férfi szerepet tulajdonítanak. Az ősi germánok viszont úgy vélték, egy asszony, akinek Sol (Suna) volt a neve, a Nap kocsiját kormányozta, bátyja, Mani pedig a Holdat vezette.

Hívd segítségül!

A tudományos kutatások ellentételeként már régóta létezik a holdnaptár. Ez azokat az ősi megfigyeléseket gyűjti össze, amelyek szerint a mindennapi cselekvések - például a hajvágás, a fogyókúra vagy a meditáció - sikerét befolyásolhatja a Hold állása.
Az újhold alkalmas az újrakezdésre. Ha például szeretnéd abbahagyni a dohányzást, ezt újholdkor érdemes megtenned. Hivatalos ügyek elindítására is ez az időszak a legalkalmasabb. A növő Hold (a 3. és a 13. nap között) a felépítést és a növekedést szolgálja. Ekkor tanácsos belefognod regeneráló kúrába, mivel tested és lelked felfrissülését az égitest is segíti. Fogászati kezelésre és operációra ez a néhány nap azonban nem felel meg, mert ilyenkor a sebek lassabban gyógyulnak. A telihold (a 14. és a 15. nap) erőt sugároz, egyúttal feszültséget rejt magában. Az ember ekkor éri el testi és szellemi teljesítőképességének csúcsát. Ez a fázis az önmegvalósításé és az alkotásé. Fogyó Hold idején érdemes meditálni és jógázni, ugyanis a szellem higgadtabb, a test jobban terhelhető. Tehát az elhalasztott orvosi kezelésekre is sort lehet keríteni, mert kevesebb fájdalommal vészelhető át egy-egy beavatkozás.

A Hold és a babonák

Szkeptikusok szerint a Hold ereje bizonyított, de a köré fonódó mítosz már nem. Az tény, hogy az árapály változását az égitest állása befolyásolja, de az emberekre semmilyen hatással sincs. Titokzatos hatalmára sem utal semmi. Alváskutatással foglalkozó szakemberek véleménye szerint a teliholdhoz kötődő éjszakai ébrenlét csak képzelgés. A holdfény ereje elhanyagolható, így nem lehetséges, hogy befolyásolja az emberi szervezetet - állítják.
Ennek ellenére mégis sokan tapasztalják azt: teliholdkor sokkal rosszabbul alszanak, vagy éppen feszültebbek, idegesebbek, mint például fogyó Hold idején.

Fogyókúra kalóriaszámlálás nélkül

Ha a Hold állásának megfelelően étkezel, könnyedén megőrizheted testsúlyodat, sőt, akár a fölösleges zsírpárnáktól is megszabadulhatsz.

Telihold: Új diétába 2-3 nappal telihold előtt érdemes belekezdeni. Ilyenkor könnyebben adsz le súlyodból, mivel ebben az időszakban általában kevesebbet eszik - de azért tartózkodjon a zsíros ételektől.
Fogyó Hold: Ebben a fázisban a Hold hatásának köszönhetően szervezete több energiát használ fel. A szokásos módon étkezhet, ám az utolsó étkezés időpontja mindig délután 5 óra legyen. Igyon sok vizet és teát!

Újhold: Iktass be egy böjtnapot. A léböjt vagy a gyümölcsnap segít a salaktalanításban. Egész napra elosztva apró kortyokban igyál meg 3 liter szénsavmentes ásványvizet.

Növekvő Hold: Szervezeted ebben a 14 napos időszakban képes legjobban hasznosítani a tápanyagokat. Vigyázat, könnyen hízásnak indulhatsz, ezért este 6 után már semmit ne egyél.

 

Csakrasuli a második főcsakra

Kettes főcsakra. A szexualitás, és kreativitás főcsakrája. minden, ami a nemiséggel összefügg. Minden ami a művészettel, kreatív gondolatokkal összefügg. Ha kisbabát szeretnél, de még nem jött össze. Ha nincs benned nemi vágy a párod iránt, akkor jó sorokat olvasol.

Kettes csakra: a kreativitás, és a nemi csakra, termékenységért felelős csakra, szakrális csqakra, szexcsakra. Ennyi néven említik. A keresztcsontnál található, és mint az már kiderült a narancssárga a színe. a nemi mirigyek tartoznak hozzá, here, petefészek. Befolyásolja a működése a nemi mirigyeket, ivarmirigyeket, hozzátartozik a méh, here, prosztata, nyirok, emésztőnedvek. Amennyiben ilyen jellegű a betegség amiben szenvedsz, érdemes energetizálni a kettes csakrát, mert vagy alul, vagy túlműködik.

Hatlevelű lótusz a szimbóluma asztrológiai szempontból a Vénusz tartozik hozzá, asztroszófiai szempontból pedig a Merkúr ( ehhez nagyon kevesen értenek, és tudják mi a különbség asztrológia, asztronómia, és asztroszófia között) Néha már az nagy szó, ha valaki tudja mi a napjegye.

Ásványok, amikkel lehet aktivizálni a kettes csakrát: holdkő, borostyán, karmol, és bármilyen narancssárga színű kő.

Illatok közül: illóolajok: ilang-ilang- ezt vágyfokozó, szantál. Lehet füstőlőt is használni, érdemes indiai jó minőségűt, amit nem raknak tele mérgező anyagokkal, hiszen akkor többet ártunk...

Zenében: a pergős, dinamikus zenék tesznek jót neki, néptánc, páros tánc nem csak a kapcsolatnak tesz jót, de a nemi csakrának is

 

Miután a kreativitással is összefügg, ezért bármiféle művészeti tevékenység kedvezően hat rá, főleg a hastánc, de a tánc bármilyen formája.

7-14 éves kor tartozik hozzá, aztán később 56-63 éves korig. Itt ugye a kiskamasz kor, a nemi érés szakasza, és másodsorban pedig a klímax időszaka. Ez a te élmény korszaka, az én élmény után rácsodálkozunk a másik nemre, viccesen fogalmazva pedig a kapuzárási pánik környékén szintén rácsodálkoznak egymásra, jé, ezzel élek?! Komolyra fordítva a szót, a második hetességben leginkább a kreativitással kellene foglalkozni, kibontakoztatni azt a tudást, és bölcsességet, melyet az ember öt évtized alatt magába szív, megtapasztal, s megérik benne. Sokan inkább az ellenkező nemű fiatalabb társaik után loholnak

Hozzá tartozik minden ami összefügg a nemiséggel, a szexualitással, párkapcsolattal, fogamzással, érzékiséggel, erotikával, művészeti tevékenységekkel, férfi-női polaritással, másik ember megismerésével. Túlműködése esetén a párja a hatos csakra alulműködik, valamint a következő zavarok léphetnek fel:

Szexmánia-természetesen itt nem az egészséges szerelemről beszélünk, hanem a debilizált vállfaja, ami nem csak a partnernek megalázó, hanem magának a rosszul működő csakra tulajának is. Gyakori partnerváltás, korai magömlés,

Emésztési zavarok, felszívódási panaszok, gombás fertőzések(itt fontos búcsút inteni a fehércukornak, mert tökéletes táptalajt adnak gombáknak, baktériumoknak, helyette mézes életet kellene élni) Puffadás, vizesedés, bélflóra problémák-amik antibiotikumoktól kipusztulnak, hüvely-petefészek-prosztatagyulladás, fehérfolyás. Mióma, ciszta, mellciszta, daganat, menstruációs problémák, menstruációs fájdalmak, rendszertelenség.

Alpvetően a menstruációnak két naposnak kellene lenni. Vannak még természeti népek, ahol a tisztulási folyamat ennyi idő alatt zajlik le a nőknél.Sajnos a XXI.század életmódja annyira szennyező (az évi 4 kg mérget beleszámolva) hogy kitolódott 4-7 napra. ezért, ha valaki elkezd tisztán élni, jó levegőt szívni, mozogni, akkor rövidülni fog a menstruációja.A változó kor panaszai is ennek köszönhetőek, a párkapcsolati problémák egy jelentős része, mint a beteges féltékenység, féltés, étkezési zavarok bulimia, anorexia, bigorexia, adonisz komplexus.

 

A negatív gondolatok, amik ehhez tartoznak, és felmerülnek az emberben, ha nem működik jól a nemi csakra:

Sebezhető vagyok. Csak kihasználnak, félrevezetnek. Engem mindenki becsap. Nem vagyok képes egyedül létezni.(ezért minden áron alkalmi kapcsolatokba menekül) Félek házasodni, elkötelezni magam.

Ennél a csakránál a bizalom a kulcsszó! Bizalom magunk felé, a másikban, és a gondviselésben, a világban, és a szeretet erejében.

 

A művészetek közül érdemes foglalkozni szobrászattal (lehet agyagozni!) építészettel(fakockákból akár)festészettel, zenével, akár hangszeren játszani, vagy énekelni, beszédművészettel(csak figyelj arra mit, és hogyan mondasz, mert jobban gyengít az ami kijön a szádon....)mozgásművészet, tánc, és a közösségalkotás művészete (barátok, családtagok!)

Narancssárga ételekkel lehet még aktivizálni a kettes csakrát, sütőtök, narancs, mandarín. Természeti képek közül a narancssárga naplemente-napfelkelte, Holdfény, Hold nézése, ablakból kellemes zene mellett, vagy anélkül.

Ha magadra ismertél a sorokban, és úgy érzed van mit javítanod, húzz narancssárga ruhát, kapcsold be a pörgős zenét, nézz mélyen a párod szemébe, és táncoljatok egyet a Holdfénynél.

 

A hold egy narancssárga magába forduló lámpabúra.