Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ÉLET sói kiegészítő szerei 13-24

2009.07.01

13. Kalium arsenicosum

A kálum-arzenit  / K3AsO3 / hatása elsődlegesen a bőrhöz kapcsolódik, nehezen befolyásolható bőrtünetek, heves viszketéssel járó krónikus bőrbetegségek, idegműködési zavarok, gyengeség, bénulások és görcsölések. Ezeken kívül értékes szer még lesoványodás, vérszegénység és híg hasmenés esetén is.

 

14. Kalium bromatum

A kálium-bromid / KBr / elsősorban bőrre és az idegrendszer működésére hat, agyi izgalom esetén nyugtatószerként  használt, valamint alvási zavarok előfordulásánál. Szóba jön pajzsmirigy megbetegedéseiben, nyálkahártya-bántalmaknál és idegi alapon kialakuló látászavarokban.

 

15. Kalium iodatum

A kálium-jodid / KI / a test szinte valamennyi sejtjében előfordul, elsősorban a pajzsmirigyben, a májban, a lépben, a vesékben, a gyomorban a bőrben, a hajban és a szőrzetben, valamint a körmökben. Befolyásolni képes a vér összetételét, csökkenti a magas vérnyomást, elősegíti a szív- és agyműködés szabályozását, fokozza az étvágyat és az emésztést. Jódtartalma miatt a Kalium iodatum alkalmas szer a pajzsmirigy működési zavarainál, továbbá érelmeszesedés és reumatikus ízületi duzzanatok esetén. 

 

16. Lithium chloratum

A lítium-klorid / LiCl / különösen hatékony szer köszvényes-reumatikus bántalmak esetén, amikor fájdalmasak, duzzadtak és merevek az ízületek, általános kimerültség és lesoványodás, továbbá az elvezető húgyutak gyulladásaiban. Újabban alkalmazzák mániás-depressziós állapotok kezelésében is.

 

17. Manganum sulfuricum

A mangán-szulfátot / MnSO4 / rendszerint a Ferrum Phosphoricum-mal váltakozva vérszegénység, sápkórosság, vérzések, kimerültségi állapotok és keringési zavarok, valamint reumatikus fájdalmak és fogfájás esetén használják.

 

18. Calcium sulphuratum

A kalcium-szulfid / kénmáj, CaS / hatása, mint kiegészítő szer még kevéssé ismert. Alkalmazási lehetőségei közé tartoznak az olyan kimerültségi állapotok, amelyek testtömegvesztéssel járnak / farkasétvágy ellenére /.

 

19. Cuprum arsenicosum

A réz-arzenit / Cu3/AsO3/2 / különösen idegfájdalmak, isiász, izomgörcsök és epilepszia esetén mutatkozik hasznos szernek. Mérsékli a kólikás fájdalmakat a gyomor-bélrendszer hurutos betegségeiben, valamint vesebántalmak miatt kialakult vízkórral járó esetekben is alkalmazzák.

 

20. Kalium-aluminium-sulfuricum

A kálium-aluminium-szulfátot/ alun, KAI/SO4/2 x 12 H2O / székrekedéssel és puffadással járó kólikákban, szédülésérzés, illetve idegrendszeri irritációk esetén alkalmazzák.

 

21. Zincum chloratum

A cink-klorid / ZnCi2 / állandó alkotórésze a sejteknek, az enzimeknek és a szövetnedveknek. Jelentősége a növekedésben és számos anyagcsere-folyamat élettani lezajlódásában megkérdőjelezhetetlen. Elsősorban az agy- és gerincvelőben fordul elő. Idegbetegségek, ideges álmatlanság, agyi izgalmi állapotok a menstruációt megelőzően, ill. azt követően a Zincum chloratum alkalmazását vetik  fel.

 

22. Calcium carbonicum

A kalcium-karbonát / CaCO3 / jól alkalmazható korai öregedés, a szem-, fül-, orr krónikus nyálkahártya-betegségeinek, valamint nyirokcsomó-duzzanatok kezelésében. A gyermekgyógyászat értékes alkati szere / pastosus-lymphaticus kövérkés gyermekeknél.

 

23. Natrium bicarbonicum

A nátrium-bikarbonát / sziksó, NaHCO3 / az anyagcsere-folyamatokat / a vizelettel ürülő anyagok pl. karbamid kiválasztását /, valamint a hasnyálmirigy működését fokozza.

 

24. Arsenum iodatum

Az arzén-trijodid / AsI3 / a nyirokcsomókra és a tüdő savós hártyáira hat, valamint a bőrre / nedvedző ekcéma, fiatalkori akné /. Alkalmazási területei közé tartoznak a nagyfokú lesoványodással és legyengüléssel együtt járó tüdőbetegségek és gyermekeknél krónikus bélhuruttal együtt jelentkező tüdővész. A szénanátha és a hörgőasztma is jól reagál a szerre.