Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ÉLET sói Nr 9 - Nr 12

2009.07.01

Nr.  9  Natrium phosphoricum

Ajánlott potencia: D6 DHU

Természetes előfordulás: Gabonafélék, különösen rozs, borsó, földieper, deió,répa.

Fogyasszunk kevesebbet az alábbiakból: hering olivabogyó, sajt, kolbász, füstötl hús- és halkészítmények, cola.

Funkció: A savasodás kivédése /elősegíti a húgysav - karbamid átalakulást és a veséken át történőeltávolítást/, anyagcsere salakanyagainak kiválasztása.

Érintett szervek és testrészék: A nátrium foszfát a szervezetben sokfelé előfordul, különösen az agysejtekben és az idegekben, az izmokban, a vörösvértestekben és a kötőszövetekben. A húgysavat oldatban tartja, amit a vesék aztán kiválsztanak. Fontos szerepet játszik az anyagcseretermékek eltávolításában, továbbá a vér szénsav cseréjében /pufferhatás/ és a tejsav anyagcseréjében, ami izommunka esetén glikogénből képződik.

Hiánytünet: Levertség, tartós kimerültség /savanykásság testi-lelki értelemben/, pattanások, bőrkiütések, zsíros vagy zsírszegény, érdes bőr, hajvégek töredezettsége.

Alkalmazási terület: Bármely esetben, amikor a savak túlzott termelődéséről van szó. Értékes semlegesítő szer. Akut és krónikus betegségek kezelése /gyermekeknél is/, melyek anyagcserezavarokra vezethetők vissza: pl. sósavtúltermelés, gyomorégés, savas hányás, erjedéses széklet űrítése, reuma, isiász, és köszvény esetén.

Ezen kívül alkalmazható még: nyirocsomó-duzzanatoknál, szemgyulladásoknál, mandula- és torokgyulladások esetén, savas felböfögéssel járó gyomorgyulladás, hólyaguhurt, epe- és hugykövek előfordulásakor,valamint mézszínű, tejfölszerű váladékok termelődésekor.

 

Nr. 10  Natrium sulfuricum

Ajánlott potencia:  D6 DHU

Természetes előfordulása: Alma, földieper, narancs, karfiol, sárgarépa, burgonya, káposzta, lencse,  hagyma, saláta, retek zeller.

Kevesebbet fogyasszunk: füstölt hús- és halkészítmények, sajt.

Funkció: A nátrium-szulfát /Glauber-só, Na2SO4/ kevésbé a sejtkben, sokkal inkább a sejtközötti állományban található meg. A feladata, hogy a szervezetet víztelenítse, az anyagcseretermékeket kiválassza és az epe mennyiségét szabályozza.

Érintett szervek: Máj, epehólyag.

Hiánytünetek: Ödémaképződés / lábak, kezek, szemhéjak ..../

Alkalmazási területek: A kiválasztó szervek megbetegedésiben /máj, epehólyag, vesék, húgyhólyag/, továbbá bőrkiütéseknél, sömörös bőrelváltozásoknál, régi sebeknél, nedvedző alsólábszári fekélyeknél, ödémáknál, influenzás fertőzéseknél, és reumatikus panaszok esetén gondoljunk a szerre.

A Natrium sulfuricum olyan betegek szere, akik  állandóan fázékonyak, éjszakánként az ágyban sem tudnak felmelegedni. Ingerlékenyek, közönyösek és kedvetlenek.

 

Nr. 11  Acidum silicicum  / Silicea /

Ajánlott potencia:   D12  DHU

Természetes előfordulása: Gabonafélék, földieper, füge, uborka, rozspehely, fejes saláta, spárga, spenót.

Funkció: Kötőszövet felépítése, kollagénrostok képzése, mélyebb bőrrétegek, porctömeg, inak és inszalagok rugalmasságának biztosítása.

Érintett szervek és testrészek: Kötő- és támasztószövetek, bőr, csont, haj, köröm.

Hiánytünetek: A szervezetben a kötő- és támasztószövetek működésében nélkülözhetelen, fontos a bőr- és a nyálkahártyák, a körmök, a haj, a csontok felépítésében. A kovasav fokozza a szövetek ellenálló-képességét és azok mechanikai feszességét / "biokémiai kozmetikum" /.

A tüdő, a nyirokcsomók és mellékvesék jelentős mennyiségben tartalmazzák. A szilícium, amely fontos összetevője a kovasavnak, a földkéreg második leggyakoribb eleme az oxigén után. A szervezet kovasav-tartalma embrionális korban a legmagasabb és az életkor előrehaladtával mennyisége folyamatosan csökken. De nemcsak menyisége, hanem minősége is megváltozik, mert embrionális kötőszövetben amorf, magas víztartalmú kovasav található, míg idősebb korban a kovasav inkább komplexeket képez kevés víztartalom mellett.

A mészanyagcserében is különleges szerepet játszik. Más anyagok mellett a kovasav szükséges a kalcium táplálékból történő felvételéhez, szabályozza a kollagénszintézist / vázfehérjetestek képződését / és aktíválja a fagociták / falósejtek / tevékenységét, melyek a fertőzések elhárításában játszanak jelentős szerepet.

Alkalmazási területek: A Silicea a Calcium sulfuricum mellett a gennyesedésekkel járó akkut- és krónikus gyulladások fő szere. Továbbá alkalmazható az érfal gyengeségekor / visszerek, aranyeres csomók .../ , a köröm, a haj megbetegedésinél, külső elválsztású mirigyek gyulladásánál, és megkeményedése esetén. Alkalmas forradási folyamatok meggyorsítására, csontsipolyok, csontszú, angolkór, árpa, éjszakai verejtékezések kezelésére.

Elősegíti az izzadmányok, folyadékgyülemek felszívódását és csökkenti a húgysav mennyiségét a vérben / hasonlóan a Natrium phosphoricum-hoz /.

A Silicea gyermek koravénnek néz ki és alultápláltnak tűnik. A bőre és az izomzata petyhüdt. Gyengének, levertnek és teljesítményre kevéssé képesnek tűnik.

 

Nr. 12  Calcium sulfuricum

Ajánlott potencia:  D6  DHU

Természetes előfordulás: Borsó, lencse, hagyma, fokhagyma, rozs, spenót, fejes saláta, citrufélék, rebarbara.

Funkció: Vértisztítás, kiválasztás elősegítése.

Érintett szervek és testrészek: A kalcium-szulfát, / gipsz, CaSo4X2H2O / elsősorban a májban és az epehólyagban fordul elő. A Silicea-hoz hasonlóan fontos szer a különböző gennyesedéssel járó folyamatokban. Fokozza a véralvadást és szabályozza az anyagcserét.

Hiánytünetek: Vértolulások, krónikus gennyesedések, tályogképződési hajlam, pattanások.

Alkalmazási területek: Tályogok, furunkulusok, karbonkulusok, kötőhártya-gyulladások, gennyes mandula-gyulladás, gennyes hörgőgyulladás, húgyhólyag- és vesegyulladások, olyan krónikus nátha, amikor az orrmelléküregek is érintettek bűzös, véres-gennyes váladékkal, végbélsipolyok, krónikus reumatizmus, időskori foltok az arcon.

Valamint nem utolsósorban álmosság, emlékezeti gyengeség és szédülés esetén.