Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bach-virágterápia újra

2009.10.11

Bach virágterápia

Mi a Bach-virágterápia?

"Megszünteti a betegség erejét és szabaddá teszi az emberiséget"
"Hibáink bennünk és nem csillagjainkban rejlenek"
Dr. Edward Bach
Azért kezdtem két idézettel, mert mindkettő igaz. Személyes tapasztalataim mondatják ezt velem és fogadtatják el.
A Bach-virágok gyógyítási rendszere tökéletesen lefedi a gyógyulás, az egészséges állapothoz való visszatérés, az élet és létezés megértésének területeit. Minden ember érzelmi, értelmi., spirituális és testi vonatkozások rendszerében él. Életünkért mi magunk vagyunk a felelősek, még ha ezzel nehéz is szembenézni és a következményeit nem vállaljuk fel szívesen. A tükörbe is, amikor belepillantunk, nem mindig az ideális képet látjuk önmagunkról. Ráncok, karikák a szem alatt, elkínzott arckifejezés. Miközben tudjuk, hogy a belül a bensőnkben ott van gyermeki mivoltunk, aki szárnyalva kacag.   A szeme csillog, nevet, meggypiros a szája, csilingel a hangja és kiszeretne szabadulni, feltörne a felszínre, hogy szeressük egy kicsit jobban. Hiszen megérdemli, megérdemeljük, mert kitől várhatnánk el, hogy tökéletesen szeressen és ismerjen minket, mint saját magunk.
Mikor megszületünk még tudjuk miért jövünk, mi a célunk, mi a feladatunk, amit jelenlegi életünk során meg kell tennünk, teljesítenünk kell.
De ahogy cseperedünk, elfelejtjük és elfelejteti velünk a környezetünk. Ránk rakódik a sok máz, a sok átírt program. Jó néhányan meg akarják mondani, mit cselekedjünk, hogyan gondolkodjunk és viselkedjünk. Ez a legkevésbé sem szokott egyezni a hozott programmal és a lélek szenved.
Ez akár már magzati korban elindulhat. Az elnyomás, a bezártság, a meg nem értettség egyre-másra hozza a betegségek lavináját. Néha egy-egy küzdelem árán a bensőnkből érkező hang próbál megszólalni, de miután nem értjük, nem figyelünk rá, elhallgat és legyárt önmagának egy olyan programot, mely által kénytelenek leszünk észrevenni.
Ezt testi tünetekre ülteti át, mert a fájdalom, a betegség nyelvét bár nem értjük, de észleljük, hogy nem jó. A világi káosz, a társadalmi erkölcstelenség, a kikényszeríttet életformák, a megélhetésért folytatott küzdelem elnyomja a lélek kiáltását. Az Újkor szelleme felgyorsult élet mellett is átfogó lehetőséget kínál a változásra.
Amikor személyiségünk elért egy fejlődési fokot, bizonyos kiigazításra van szüksége: nevelés, tanítás, korrigálás. A megoldást nem a káros befolyás megszüntetése jelenti, hanem ellentétes erény megerősítése. Amennyiben a negatív tulajdonságra koncentrálunk az a bekódolt ellenkezés miatt még erősebbé igyekszik válni, mert küzd a létéért. Hihetetlen küzdelem kezdődik, viszont ha az előnyös tulajdonságokat erősítjük, annak növekedésével az un. rosszaság kiszorul.
Döntően fontos, hogy választott gyógyszerek életadók, építők legyenek és nemes rezgéseket hordozzanak. Ezek a növények az átlag embernél magasabb szinten állnak, igazi gyógyító erővel rendelkeznek.
"Ha a beteg makacsul vonakodik lelkiismerete hangjára hallgatni, s tapasztalatait szellemi síkon gyűjteni, szükségszerűvé válik, hogy a betegség nehezebb leckéjében részesüljön.
Betegünk gondolkodásmódjából felismerhetjük azt a hibát, amely miatt személyisége nem képes lépést tartani a Lélek által meghatározott fejlődési ütemmel."
A hit alapelvben elkövethető tévedésekből a következő típusok adódnak:

 • HATALOM: zsarnok, kényúr, hatásvadász
 • INTELEKTUS: mágus, pusztító, szatír
 • SZERETET: inkvizítor, gyűlölet, düh
 • EGYENSÚLY: eksztatikus, szélkakas, hisztérikus
 • SZOLGÁLAT: öntelt, egoista, kujon
 • BÖLCSESSÉG: agnosztikus, bolond, bohóc
 • SPIRITUÁLI BÖLCSESSÉG: rajongó, puritán, szerzetes

A tévedésnek két fajtája van a mulasztás hibája és a valóban elkövetett hiba. Ha birtokában vagyunk egy erénynek, de nem fejlesztjük, az a mulasztás vétke. Ez a hiba a rejtőzködő betegségekkel függ össze.
A tevékenyen elkövetett hibák az aktív betegségekkel állnak kapcsolatban. Ha lelkiismeretünk ellenére olyan dolgokat teszünk, amelyekről tudjuk(!), hogy ellentétben állnak az Egység és a Testvériség Törvényével.
Annak, hogy az ember felismerje a hibáit. A betegség bármilyen gonosznak tűnik, mégis jótékony, mert jobbá válunk tőle, fejlődünk általa. A folyamat addig tart, amíg a leckét meg nem tanuljuk. Segít feltárni az okokat és akik felismerik hibáikat önmagukban és megteszik a szükséges lépéseket ( képesek változtatni) a legsúlyosabb betegségekből is felgyógyulnak.
Mindannyian gyógyítók vagyunk, hiszen mindannyiunk szívében él a szeretet valaki vagy valami iránt, csak a felszínre kell hozni az igazi érzéseket. A Bach eszenciák tiszta gyógyerővel vannak megáldva, amely független a hittől és a hatása nem a használó tulajdonságain múlik.
Mint ahogy a nyugtató sem attól hat, hogy orvos vagy nővér adja be a betegnek, a fontos, hogy megnyugodjon tőle.
A gyógyulás hét fokozata.

 • BÉKESSÉG
 • REMÉNY
 • ÖRÖM
 • HIT
 • BIZONYOSSÁG
 • BÖLCSESSÉG
 • SZERETET

Tudj szabadságot nyerni és szabadságot adni. Akkor válunk szabaddá, ha meghagyjuk a másik szabadságát úgy, hogy nem próbálunk az életébe beleavatkozni, az életét és őt magát ellenőrizni vagy uralkodni felette. Nem várhatjuk el másoktól, hogy azt tegyék, amit mi akarunk, hiszen számukra saját elképzelésük a legmegfelelőbbek.
Az igazságnak annyi arca van, ahány személy szerepel az adott eseményben.
És minden szereplőnek a saját szemszögéből van igaza.

Mi köze mindennek a Bach-virágterápiához?

Az, hogy meg kell értenünk, hogy  testünk betegségei csak tünetek, és nem bírnak különösen nagy jelentőséggel. Ami számít, az a szellemi érettség, a szellemünk állapota. A helyzethez, a környezethez, magunkhoz viszonyuló érzeteink, érzelmeink, lelki állapotunk fogják segíteni a valódi felismerést. Ha ez megvan, kezdhetünk az eszenciákkal dolgozni. Tizenkét alap személyiség típus létezik, amelyeknek egyaránt van pozitív és negatív vonása. Ezeket a hold mutatja meg aszerint, hogy a születés órája melyik zodiákus jegyben tartózkodott. Ez fogja megmutatni:

 • A személyiség típust
 • Célját és feladatát az életben
 • A gyógyírt, amely ebben a feladatban a legjobban támogatja.

                     A tizenkét típus negatív vonásai( ezek szorulnak csak korrekcióra)

 

 

 

 

 

 

 

Kifejlesztendő erény

 

 

1

megkínzottság

nyugalom

Apróbojtorján

Nyilas-lelki gyötrelem

2

rettegés

bátorság

Napvirág

Halak-rettegés

3

félelem

együttérzés

Bohócvirág

Bak-félelm

4

közöny

jóindulat

Iszalag

Rák-közömbösség

5

szenvedés, fájdalom

megbocsátás

Nebáncsvirág

Kos-türelmetlenség

6

határozatlanság

álhatatosság

Szikárka

Mérleg-határozatlanság

7

rajongás

tolerancia

Vasfű

Oroszlán-túlbuzgóság

8

csüggedés, bátortalanság

megértés

Tárnics

Bika-kételkedés, bátortalanság

9

"lábtörlő"

hatalom

Kisezerjófű

Szűz-gyengeség

10

a "Bolond"

bölcsesség

Kékgyökér

Ikrek-önbizalomhiány

11

gyász, aggodalom

öröm

Békaliliom

Vízöntő-büszkeség

12

pangás

szeretet

Katángkoró

Skorpió-birtoklási vágy

A gyógyírek használata:

 • Akut estben óránként.
 • Krónikus esetben háromszor-négyszer naponta.

Az eszenciákhoz tartozó lelki állapotok:

 • Félelem
 • Bizonytalanság
 • A jelen történései iránti érdektelenség
 • Magányosság
 • Más emberek elképzeléseinek és külső hatásokkal szembeni túlérzékenység
 • A kétségbeesés
 • Mások boldogulása miatti túlzott aggódás

A betegségek kitörése előtt van "egy pillanat", amikor érezzük, hogy valami nem jó, kimerültek vagyunk, ezt a pillanatot ragadjuk meg a megelőzéshez, mert a megelőzés jobb a kezelésnél. Ezek a gyógyírek csodálatos módon segítenek a gyógyulásban és megvédenek a kellemetlen érzésektől.
Kiknek jó a Bach-virágterápiás kezelés:

 • Akik megelőzni szeretnék a betegséget
 • Akik hosszan tartó testi-lelki bajban szenvednek
 • Akik a szó szoros értelmében nem betegek, de mindig van valami problémájuk. Semmi komoly, de mégis terhet és megpróbáltatást jelent az a "valami".  Pl.: fejfájás, emésztési zavar, alvási zavar, asztma, enyhe szívprobléma, szemprobléma, stb.
 • Akik elég jól érzik magukat, erősek és egészségesek, mégis nehézségeik vannak.
 • Hivatásuk, munkájuk teljesítése miatt szorongásaik vannak, a túlzott lelkesedéstől kifáradnak, félnek a kudarctól, döntésképtelenek, ingerültek, idegesek, aggodalmaskodók, stb.

Felmerülő kérdéseikre készséggel válaszolok.
nes.wellness@gmail.com

Nagy Zsuzsanna

Bach-virágterapeuta, Tanácsadó

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.