Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ÉLET sói(19)

2008.12.10

Nr. 8  Natrium chloratum

 

Ajánlott potencia:  D 6   DHU

 

Természetes előfordulás:

Tenger, hegyvidék. A táplálkozási ajánlás ebben az esetben arra irányul, hogy a nagy sótartalmú ételeket, mint például sós pálcika, chips, olivabogyó, sózott hal, sajt stb. kisebb mennyiségben fogyasszuk.

Funkció:

Méregtelenítés, a hő és folyadékháztartás, a sav-bázis egyensúly szabályozása, a sejtek újraképződésének, az idegek és izmok ingerelhetőségének elősegítése.

Érintett szervek és testrészek:

A nátrium-klorid a NA-sók közül a legnagyobb élettani jelentőséggel bír. Míg a kálium túlnyomó mennyiségben a sejteken belül található, addig a nátrium  mintegy fele a sejt közötti állományban található. Még kb. egyharmada  a csontokban és a porcszövetekben található meg. Emellett előfordul a gyomorban és a vesékben, ez utóbbiakban egy viszonylag magas sejten belüli nátrium-koncentráció figyelhető meg.

A nátrium szabályozza a vízháztartást, az ozmotikus nyomást /ahhoz,hogy jól működjön felnőtt embernek átlagos testi tevékenység esetén 5-10 gramm konyhasóra van szüksége/, a sav-bázis egyensúlyt, felelős az izmok és az idegek ingerelhetőségéért  /Na-K pumpa/ , elősegíti a sejtek újraképződését és a vörösvértestek termelődését.

Hiánytünetek:

Allergiás kórképek, szénanátha, nyálkahártya-hurutok, száraz bőr. Tartós és súlyos hiánytünetek esetén, ízületi és izomreuma, érelmeszesedés, bűzös vizelet és maró testváladékok, híg hasmenés, rossz tápláltsági állapot gyomor-és bélfelszívódási zavarok miatt, étvágytalanság, vérszegénység, vérzések alakulnak ki.

Alkalmazási terület:

Vérszegénység, sápkór, étvágytalanság, lesoványodás, híg váladékkal jelentkező nyálkahártya-hurutok, gyomor-bélhurut vizes hasmenéssel, tejhiány gyermekágyas anyáknál, atóniás székrekedés, aranyeres csomók, viszketés és zsibbadás a végtagokban, nedvedző bőrkiütések, reumás panaszok, fejfájás, migrén, könny- és nyálfolyás, neuraszténia, hisztéria, mozgási gyengeség.