Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Influenzáról

2009.11.14

Azért hozok külföldi példákat az elkövetkező két cikkben, mert minden szakember, orvos és politikus, valamint egyéb vezető beosztású ember mindig amerikai, angol és más országbeli statisztikákkal, eredményekkel hozakodik elő.

Ebből két dolog kövatkezik nálunk nincsenek erre vonatkozó vizsgálatok, esetleg statisztikák, vagy ha vannak is, még a szakértők számára sem hozzáférhetőek.

Nem rémisztgetni akarok, hanem a saját teoriámat szeretném tovább adni; ne higyj el mindent, nézz utána, és ha tudsz nyelvet kicsit szerencsésebb helyzetben vagy, mert a világhálón angolnyelvű publikációk, vizsgálatok, eredmények között nagyon sok anyagot találsz.

Amint rábukkanok számomra hiteles magyar oldalra, akkor onnan is hozok az influenzáról olvasni valót. Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Jo Macfarlane:
Összefüggés a sertésinfluenza és a gyilkos neurológiai betegség között: a neurológusok aggódnak a 25 amerikai haláleset miatt

 

Forrás: Daily Mail 2009 aug. 15.

Fordította, rövidítette: Váradi Judit

A angol kormány bizalmas levélben figyelmeztette a legtekintélyesebb neurológusokat, hogy a sertésinfluenza elleni oltás összefüggésben áll egy halálos neurológiai betegséggel.

 

Megelőzés: biztonságos-e a sertésinfluenza elleni oltás?

A londoni Egészségvédelmi Ügynökség (Health Protection Agency -HPA), a közegészségügyet felügyelő hivatalos szerv, által küldött levelet kiszivárogtatták a The Mail on Sunday brit bulvárlapnak. A közvélemény tudni akarja, miért nem hozzák nyilvánosságra ezeket az információkat, mielőtt megkezdődik a vakcina beadása emberek millióinak, köztük gyerekeknek.

A levél egy agyi rendellenességről, a Guillain-Barre Szindrómáról (GBS) tájékoztatja a neurológusokat, amelyet a vakcina kiválthat.

A GBS megtámadja az idegszálakat körbevevő myelinhüvelyt, bénulást és légzési képtelenséget okozva, halálos kimenetelű is lehet.

A levél, amelyet július 29-én 600 neurológusnak küldtek el, annak első jele, hogy a legmagasabb körökben aggódnak amiatt, hogy az oltás maga súlyos komplikációkat okozhat. Visszautal egy hasonló sertésinfluenza oltásra, amelyet 1976-ban alkalmaztak az Egyesült Államokban, amikor:

több ember halt bele az oltásba, mint a sertésinfluenzába.

500 GBS esetet észleltek.

A vakcina akár nyolcszorosára is megnövelte a GBS kialakulásának kockázatát.

A vakcinát tíz héttel később, amikor az összefüggés a GBS-sel világossá vált, visszavonták.

Az amerikai kormányt kötelezték, hogy az érintetteknek kártérítést fizessen

Máris nyugtalanság támadt akörül, hogy az új oltóanyag nem lett megfelelően tesztelve, és hogy a hatásai, különösen a gyermekekre nézve, nem ismertek. Gyógyszeripari cégek fejlesztik ki és kb. 13 millió embernek fogják beadni az első immunizáló hullámban/körben, amely várhatóan októberben indul. Elsőbbségi jog illet meg 6 hónapos és 65 éves kor között mindenkit, aki egészségügyi problémával küzd, a terhes asszonyokat és az egészségügyben dolgozókat.

A Brit Neurológiai Felügyelet -et(British Neurological Surveillance Unit BNSU), mely a Brit Neurológiai Társaság része, felkérték, szigorúan vizsgáljon meg minden GBS esetet, miután az oltóanyag forgalomba kerül. Egy tekintélyes neurológus tegnap este azt mondta: "Én nem oltatnám be magam a sertésinfluenza elleni vakcinával a GBS kockázata miatt."

Sokan aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy megismétlődhet az, ami 1976-ban Amerikában történt, amikor a sertésinfluenza elleni oltóanyag 25 ember halálát okozta - többét, mint maga a vírus. Gerald Ford elnök zöld utat adott a tömeges oltásnak, mivel a tudósok azt hitték, a sertésinfluenza-vírustörzs hasonló az 1918-19-es világjárványért felelős törzshöz, ami félmillió amerikait és világszerte 20 millió embert ölt meg.

 

A gyermekeknek ajánlott sertésinfluenza vakcinát nem tesztelték gyerekeken.

Napokon belül a GBS tünetei jelentkeztek a beoltottak között és 25 ember halt meg súlyos bénulást követő légzési elégtelenségben. Minden 80.000 ember közül egynél jelentkeztek ezek a tünetek. Összehasonlításként mindössze egy személy halt meg sertésinfluenzában. Több mint 40 millió amerikait oltottak be a vakcinával, mire tíz héttel később leállították a programot. Az amerikai kormány dollármilliókat fizetett ki kárpótlásként az érintetteknek.

A sertésinfluenza-vírus az új vakcinában csekély mértékben különbözik az 1976-os vírustörzstől, de a GBS fokozott előfordulásának lehetősége továbbra is gondot jelent.

Az árnyékkormány egészségügyi szóvivője, Mike Penning így nyilatkozott tegnap: "nem akarjuk, hogy az NHS szakembereinek titkos leveleket küldözgessenek. Kell egy vakcina, de ismernünk kell a potenciális kockázatokat is. Az a dolgunk, hogy biztosítsuk, az emberek megtudják, mi történik. Miért nem őszinte a kormány ebben a kérdésben? Az is rendkívül aggasztó, hogy a körzeti orvosokat, akik az oltást beadják, nem figyelmeztetik.

Összesen két levelet postáztak a neurológusoknak, értesítve őket a gondokról. Az elsőt, július 29-én Elizabeth Miller professzorasszony, az Egészségvédelmi Ügynökség (HPA) Immunizációs Részlegének vezetője írta. Ebben a következők olvashatók:

"1976-ban a sertésinfluenza világjárvány leküzdésére felhasznált oltóanyagról megállapították, hogy összefügg a GBS-sel ezért visszavonták." "A GBS olyan betegség, amely kiemelt figyelmet igényel, amikor a sertésinfluenza oltóanyagot forgalomba hozzák." "Minden GBS eset jelentése fontos, függetlenül a beoltás, vagy a betegség előzményeitől, ahhoz, hogy kiterjedt epidemiológiai elemzéseket tudjunk lefolytatni annak megállapítására, hogy az oltást, vagy az influenzát követően, meghatározott időszakban megnövekedik-e a GBS kockázata, a háttérkockázattal összehasonlítva (A GBS ugyanis más okból is kialakulhat egymillió emberenként 1 esetben - szerk. megj.)

A másik levél, mely július 27-én kelt, a Brit Neurológiai Társaság-tól származik, és Dr Rustam Al-Shahi Salman, a felügyeleti szerv elnöke, és Patrick Chinnery professzor, a klinikai kutatási/vizsgálati bizottság elnöke írták. A következők állnak benne:

"Hagyományosan a BNSU ritka betegségeket kísér figyelemmel hosszú időn keresztül. Utolért azonban bennünket a sertésinfluenza (H1N1) pandémia, ezért szükségünk van rá, hogy a BNSU minden tagja részt vegyen egy új, a Guillain-Barre Szindrómát vizsgáló kutatásban, mely augusztus 1-én kezdődik, és kb kilenc hónapon át tart majd." 1976-ban az Egyesült Államokban a sertésinfluenza elleni vakcinációs programot követően, egy visszamenőleges vizsgálat a GBS előfordulásának nyolcszoros lehetőségét mutatta ki." "Minden egyes, az Egyesült Királyság területén előforduló GBS esetről aktív követéses értékelés szükséges.. Kérjük tájékoztassák a BNSU-t minden esetről." "Bizonyára láttak már a sajtóhíreket, melyek a kormány aggodalmát ecsetelték, aziránt, hogy egy kétes biztonságú vakcina kerül forgalomba." Ha a GBS növekedésére utaló jelek lesznek a vakcinációs program megkezdése után, a kormány úgy dönthet, hogy leállítja azt. A GBS megtámadja az idegek bevonatát, miáltal azok képtelenek az izmoknak hatékonyan átadni a jeleket. Részleges bénuláshoz vezethet, mely leginkább a végtagokat érintheti. Súlyosabb esetekben a betegeket lélegeztető-gépre kell kapcsolni, és halálos kimenetelű is lehet.
A halált a légzőszervek bénulása okozza, a beteg megfullad. Nem ismert még, pontosan mi okozza a GBS-t, a kutatások még nem vezettek eredményre. Úgy vélik azonban, hogy minden egymillió szezonális influenza ellen beoltott ember közül egy veszélyeztetett, valamint olyan emberek is veszélyben lehetnek, akik bármiféle influenzás lázrohamból gyógyultak fel. (Más elemzések egymillió beoltott esetén 4-5 GBS-t mutattak ki - szerk. megj.)

A HPA szerint a kormány pandémiás tervének része a GBS esetek figyelemmel kísérése a tömeges oltási kampány során, függetlenül attól melyik influenza törzsről is van szó.

Az oltóanyag szakemberek arra figyelmeztetnek, a levelek azt bizonyítják, hogy a program "kísérleti nyúl próba"

Dr. Tom Jefferson, a befolyásos Cochrane Collaboration, a kutatásokat elemző független csoport vakcina részlegének koordinátora szerint "az új vakcinák sosem úgy viselkednek, ahogy azt elvárnánk. Lehetséges, hogy van összefüggés a GBS-sel, amit persze nem kívánok senkinek. "De bármi más is történhet, mivel a vakcinák egyik adalékanyaga, egy squalene nevű anyag, melyet az általunk idézett kutatások egyike sem vizsgált még." Elmondta, hogy a squalene, egy természetben előforduló enzim, potenciálisan okozhat a mai napig ismeretlen mellékhatásokat.

Jackie Fletcher, a JABS (Justice Awareness & Basic Support, a mellékhatások áldozatainak képviseletéért létrehozott mozgalom) szóvivője ezt mondta: "A kormány nem jelezné ezt előre, ha nem gondolná, hogy összefüggés áll fenn. Mindannyian kísérleti nyulak leszünk."

Chinnery professzor a következőt mondta: Az utolsó sertésinfluenza-járvány idején megfigyelték, hogy megnövekedett a GBS esetek gyakorisága. Senki sem tudja, hogy a vírus, vagy a vakcina okozta -e ezt. "Számunkra a vizsgálat célja, hogy gyorsan felmérjük, megnő-e a GBS esetek száma, amikor az oltóanyag forgalomba kerül az Egyesült Királyságban."

Vége a pániknak? A sertésinfluenza megbetegedések száma az elmúlt néhány hétben jelentősen visszaesett

"Ez eltúlzott óvatosság, ez nem olyasmi, amiért az embereknek aggódnia kellene, mivel ez egy ritka betegség:"

Ha a neurológusok GBS esetet azonosítanak, azt feljegyzik egy központi adatbázisban. A betegek adatait, vérmintákkal együtt, a HPA összegyűjti és ellenőrzi. Remélhetőleg ez segítségére lesz a szakembereknek abban, hogy megállapítsák, egyes emberek miért kapják meg a betegséget, és hogy az közvetlen összefüggésben áll-e az oltóanyaggal.

Arra a kérdésre, hogy miért van szükség az oltóanyagra a kockázatok ismeretében, Dr. Richard Halvorsen, az Igazság az oltóanyagokról szerzője így válaszolt: "A súlyos egészségi problémákkal küzdő emberek esetében a sertésinfluenzában való meghalás kockázata valószínűleg nagyobb, mint a vakcina mellékhatásainak kockázata." "Tragikus volna azonban, ha megismételnénk az amerikai példát, és végül több halálos áldozata lenne az oltásnak." "Örülök, hogy a kormány felismerte a veszélyt, de a legtöbb esetben egy enyhe vírusról van szó, és elég ha néhány napig ágyban maradunk. Erősen megkérdőjelezem, hogy szükségünk lenne az oltásra.

Miller professzor HPA-tól a következőt mondta: "Ez a megfigyelő rendszer aktiválja az évek óta időszerű pandémiás terveket. Információt fogunk tudni szerezni arról, hogy egy beteg influenzás volt-e a GBS-t megelőzően, és megvizsgáljuk, hogy magának az influenzának van-e köze a GBS-hez." NEM azt várjuk, hogy a vakcina és a GBS között van összefüggés, hanem hogy az influenza és a GBS között, ami még fontosabbá tenné a vakcina beadását."

A Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency, a brit gyógyszerbiztonságért felelős kormányzati szerv már ellenőrzi a Tamiflu és a Relenza bejelentett mellékhatásait, és felügyeletét a vakcina ellenőrzésére is készül kiterjeszteni.

Az Egészségügyi Minisztérium szóvivőjének elmondása szerint: "Az Európai Gyógyszerügynökség szigorú ellenőrzési folyamat során dönt a pandémiás oltóanyag engedélyezéséről. A járványra való felkészülés során megfelelő vizsgálatok értékelték a a vakcina biztonságosságát és az immunválaszt. A vakcina biztonságosnak bizonyult. Teljes felelőtlenség azt állítani, hogy az angol kormány gondos mérlegelés nélkül alkalmazna egy vakcinát. Az angoloknak van a világon az egyik legjobb immunizációs programja."

Nem tudtam sem enni, sem beszélni...ez borzalmas

Az áldozat: Hilary Wilkinson három hónapot töltött kórházban Guillain-Barre Szindrómával.

Amikor Hilary Wilkinsonnál bal karjában izomgyengeség és légzési nehézségek jelentkezett, orvosa agyvérzésre gyanakodott. De órákon belül már az intenzív osztályon volt egy lélegeztető gépen, és megállapították, hogy GBS-e van.

Három hónapot töltött a kórházban és újra kellett tanulnia beszélni és járni. De amikor egy csövön át táplálták és gégemetszést hajtottak végre rajta, hogy lélegeztetni tudják, kétségei voltak, életben marad-e egyáltalán.

(A cikk további részében egy másik GBS beteg sorsát írják le, aki szintén felépült, de élete gyökeresen megváltozott. A cikk azzal ér véget, hogy az információ szabadságot sérti az a rendszer, amit a GBS esetek figyelésére állított fel a kormány, s amelyet csak beavatottak számára lesz elérhető.)

 

 

 

Natúr Hírek – Egészségvilág  2009. november 13.

Miért maradt el tegnap a foci edzés?

 

Lányom tegnapi foci edzése elmaradt, mert mindössze hárman voltak ott a csapatból. A többiek nem érezték jól magukat, mert délelőtt megkapták a H1N1 elleni védőoltásukat. Ennek apropóján jutott eszembe, hogy nem kellene vizsgálni, hogy az úgymond "nem létező mellékhatások" milyen arányban betegítik meg az oltást megelőzően teljesen egészséges gyerekeket?

Jó, nem folyt vér, nem rángatóztak a végtagjaik, de a “focizási kedv gyengülése” nevű mellékhatást megtapasztalták.

Ennél rosszabbul járt a 14 éves Jordan McFarland, aki az oltás után pár órával lett rosszul és a Guillain-Barre szindróma nevű betegség összes tünetével került kórházba. Ma, öt nappal az incidens után még mindig tolókocsiban jár a mosdóba és a kezelőorvosok szerint "hosszú fizikai terápiára lesz szüksége, hogy újra járni tudjon".

Kép

Miközben a srác mérgelődik, hogy hétfőn még az iskolai atlétikai csapat tagja volt, ma pedig azzal nyugtatják, hogy talán egy év múlva ismét tud majd járni, a körülötte élő felnőttek megőrültek. Az apja azt nyilatkozta, hogy nem tudják mit fognak lépni, mert meg vannak zavarodva. A nevelő anyja nem szeretne pánikot kelteni a közösségükben, ezért inkább nem nyilatkozik. Az ottani járványügyi hivatal illetékese szerint bár az oltás előtt a srác makk egészséges volt, majd pár órára rá majdnem meghalt, "nincs egyértelmű kapcsolat az állapota és az oltás közt". Érdekes mellékzönge, hogy a hivatalnok nem a kórháztól szerzett tudomást az esetről, hanem a médiából. Ugyanis nincs jelentési kötelezettsége az ottani orvosoknak sem.

És ez egy jó trükk. A mellékhatások tagadása, eltitkolása és jelentéktelenné tétele, közben a betegség felnagyítása. Ez a gyógyszeripar marketing módszere. És ehhez megnyernek, megvesznek minden médiát és a legtöbb orvost is. Tagadj le minden mellékhatást. Temesd el az igazságokat, miközben riogasd járvánnyal az embereket. Szélesítsd ki a célpiacot és vedd bele a gyerekeket és a kismamákat is. Ez a vakcinaipar mantrája.

Kérdezni szabad

A felerészben gyógyszerreklámokból élő média soha nem tesz fel számunkra logikusnak tűnő kérdéseket:

Miért hangos a média, amikor egy iskolai osztály fele “influenza szerű” tünetek miatt otthon marad? És miért nem hangos a média, amikor egy fociedzés összes beoltott tagja “influenza szerű” tünetek miatt kihagy egy edzést az oltás napján?

Miért nem kell az oltást végző orvosnak ezeket a mellékhatásokat kötelezően jelenteni a tisztiorvosnak vagy a gyártónak vagy tudomisén kinek az engedélyezést aláíró emberek közül? Mert nem kell jelentenie, ezt megkérdeztük.

Miért nem hangos a média a kézmosással, a D-vitaminnal és a cinkkel kapcsolatban, mint az influenza elleni hatékony megelőzési módszerekkel kapcsolatban?

Miért nem végeztek placebo kontrollált vizsgálatot a vakcinával, miközben a legártalmatlanabb gyógyszerekkel kapcsolatban is ez a minimum előírás, mielőtt a hatékonyságáról ódákat zengenének?

Forrás: MSNBC, foto:Brendan Smialowski