Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Narancs, mint gyümölcs

2009.10.13

Kép  

Narancs - Citrus sinensis

Származási hely

A narancs Délkelet-Ázsiában és Kínában őshonos. Európában először a Nagy Sándor hódításai során jutott el, de széles körben csak a római kortól terjedt el. A végleges nemesített fajtája a XV. században terjedt el. Először azt hitték hogy vmilyen különleges alma ezért kínai-almának hívták. Édes íze miatt a legnépszerűbb citrusféle. Először Floridában termesztették a XVI. században, majd a XVIII században Spanyolországban és a XIX. században már Olaszországban is nagy mértékben termesztették.

Jellemzése

Az 5-10 méter magas örökzöld narancsfa egész évben bőséges termést ad így az egyik legkedveltebb gyümölcs mind nyáron, mind télen. A narancsfa virága illatos, fehér vagy pirosas színű, míg a termése narancs színű. A termése gömbölyded formájú és 8-12 gerezdből áll.

 

Felhasználása

A narancs felhasználása széles körben elterjedt. A héját reszelve ízesítőnek vagy illatosítónak használják, A gyümölcs húsának kellemes íze miatt nyersen is ízletes gyümölcs. Ízesítőnek használják a különböző cukrász süteményekhez és a hétköznapi ételekben is gyakran előfordul.

Gyógyhatása

Magas a vitamin- és ásványianyag tartalma, amely segít a szervezetnek az influenza és egyéb meghűléses betegségek elleni védekezésben. A narancs nagyon sok antioxidánst tartalmaz ezért nagy szerepet tulajdonítanak neki a rák megelőzésében. Nyugtató hatása van és a folyamatos fogyasztása javítja a végkeringést.

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Narancs-Jó tudni:


- hogy a narancs hűtőszekrényben, akár 6 hétig is eláll.
- hogy a narancs erős vírus- és baktériumölő hatása révén
enyhíti az influenzás tüneteket.
- hogy a narancs savtartalma könnyíti a bélműködést.
- hogy a narancs nyugtatja az idegrendszert.
- hogy a narancs előnyös hatással van a szívre, a keringési
betegségekre.
- hogy a narancs enyhe hashajtó.
- hogy a narancs frissítő.
- hogy a narancs étvágyjavító.
- hogy a narancs elősegíti az emésztést.
- hogy a narancs tisztítja a vért.
- hogy a narancs csökkenti a koleszterint.
- hogy a narancs leve vitaminokban gazdag.
- hogy a narancs nagyon jó íz javító.
- hogy a narancs nagyon jó gyomorerősítő.
- hogy a narancsot nyers állapotban reszelve, de szárítva
is használják.
- hogy a narancsot szárítás, vagy felhasználás előtt
alaposan tisztítsuk meg.
- hogy főleg reggel ajánlott fogyasztani,
étkezés előtt.
- hogy egyetlen narancs fedezi egy ember napi C-vitamin
szükségletét.
- hogy 200 - 300 kilogramm narancs-héjat is felhasználnak
egy liter narancs illóolaj előállításához.

A narancs fajtái:


-bergamott-narancs: a legismertebb keserű fajta, főleg
illóolaját használják az illatszeriparban, és ez adja az Earl
Grey tea jellegzetes zamatát is
-sevillai narancs: a másik ismert keserű narancs, húsából lekvárt
készítenek, a héjából kivont olajjal likőröket (curacao)
illatosítanak; a mediterrán vidékeken néhány pikáns hús- vagy
halétel kísérője is egyben
-közönséges narancs: fajtái a Valencia és Jaffa, ezeket nyersen
gyümölcsként fogyasztjuk, vagy a kicsavart levét, ezeken kívül
saláták készítésére alkalmas
-navel: ezt hívjuk "fias" narancsnak, ugyanis
belsejében "kis-narancs" található, többnyire salátába használják
-vér-narancs: többnyire magában fogyasztjuk, de salátákban is
kiváló ez a rücskös héjú, édes húsú, leveses fajta.

 

Az örök fiatalság itala recept

 

hozzávalók 1 főre

2 · paradicsom

fél érett · papaja

1 sárgarépa

két és fél · narancs

1 citrom

4 ek fehérjepor (elhagyható)

1 tk hidegen sajtolt · olívaolaj

2 tk almasűrítmény (nálam fél reszelt alma volt)

késhegynyi aszkorbinsav (patikából)

 

Ez itt egy erőt és fiatalságot adó reggeli ital receptje. A gyümölcs reggelenként felfrissíti a lelket, felvértezi a szervezetet.

A paradicsomban lévő likopin védi és feszessé teszi a testsejteket, illetve óvja a korai öregedéstől.
A papaja enzimjei gondoskodnak a fehérje testsejtekbe jutásáról, ezáltal a fiatalságról, a felépítési és javítási folyamatokról is.
A citrusfélék az örök fiatalság C-vitaminját adják, az olívaolaj pedig az esszenciális zsírsavakat.

Az
Örök fiatalság c. könyvből származik a recept.

 

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

elkészítés

  1. A paradicsom héját lehúzzuk, negyedeljük, kimagozzuk, húsát kis kockákra vágjuk.

  2. A papaját meghámozzuk, a magjait kiskanállal kivájjuk, a gyümölcshúst felkockázzuk.

  3. A megtisztított sárgarépát lereszeljük.

  4. Mindezt turmixgépbe tesszük, hozzáöntjük a narancsok és a citrom kifacsart levét,15 másodpercig turmixoljuk.

  5. Hozzáadjuk a fehérjeport, az olívaolajat, az almasűrítményt és az aszkorbinsavat, még egyszer alaposan összeturmixoljuk.

     

 

 

Narancs (nyers)
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 50 kcal 190 kJ

Szénhidrátok

11,54 g

- Cukrok 9,14 g

 

- Rost 2,4 g

 

Zsír

0,21 g

Fehérje

0,70 g

Tiamin (B1-vitamin) 0,100 mg

8%

Riboflavin (B2-vitamin) 0,040 mg

3%

Niacin (B3-vitamin) 0,400 mg

3%

Pantoténsav (B5-vitamin) 0,250 mg

5%

B6-vitamin 0,051 mg

4%

Folsav (B9-vitamin) 17 μg

4%

C-vitamin 45 mg

75%

Kalcium 43 mg

4%

Vas 0,09 mg

1%

Magnézium 10 mg

3%

Foszfor 12 mg

2%

Kálium 169 mg

4%

Cink 0,08 mg

1%

A százalékos értékek az amerikai felnőtt
javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Forrás:
USDA tápanyag adatbázis

 

 

 

A narancs vitamin tartalma

 

Köztudott, hogy a narancsnak magas a -tartalma, ezen belül is a „Navel” fajta az, ami 25 százalékkal tartalmaz több C-vitamint, mint amennyi egy átlagos felnőtt napi szükséglete. Ezen kívül található benne B1 és , , és . A tele van antioxidánssal: karotinnel, és flavonokkal. A benne levő limonene különösen a mell és tüdőrák elleni harcban hatásos.

A tél vitaminforrásának hívják, mert tényleg rengeteg tartalmaz, ám azzal nem árt tisztába lenni, hogy mindez a korai leszedés és a szállítás alatt csak csökken. Ezért nem árt jól megnézni, hogy milyen narancsot vásárolunk.

 

Jótékony hatása

Erős vírus- és baktériumölő hatása révén enyhíti az influenzás tüneteket, savtartalma könnyíti a bélműködést. Nyugtatja az idegrendszert, előnyös hatással van a szívre és a keringési betegségekre (trombózis, szív- és érrendszeri panaszok, ). Enyhe hashajtó, frissítő, étvágyjavító és idegnyugtató hatású. A segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítók is. Elősegíti az emésztést, tisztítja a vért és csökkenti a koleszterint. A narancsban előforduló bioflavonok lehetővé teszik a véredények szöveteinek erősödését, megakadályozzák a vérsejt tömörödést és a trombózisra jellemző vércsomósodást.

 

Narancsolaj

Értékes illóolaját préseléssel nyerik ki, melynek során két-háromszáz kilogramm narancshéjat is felhasználnak mindössze egy liter esszencia előállításához. A narancsolajjal illatosított fürdő nyugtat, jó közérzetet teremt, így kitűnő gyógyír szorongás, depresszió és levertség esetén. Párologtató lámpába csepegtetve is kiváló hangulatjavító. Sokféleképpen alkalmazható, így számos betegség gyógyítására, valamit egy sor kellemetlen tünet enyhítésére képes. 

 

Pakold fel!

A a kozmetikumok kedvelt összetevője, kellemes illatának köszönhetően. Pedig magában is hasznos segítőtárs tud lenni. Szűrt leve használható arclemosóként, egy kis krémmel, hintőporral összekeverve élénkítő pakolás lehet. Vékonyan felkenve hamvasít, gátolja a hámlást. Megnyugtatja a kipirosodott zsíros bőrt.

Én nagyon szeretem! Te is?