Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy cikk a Magyar Nemzetből

2009.11.25

Az alábbi Magyar Nemzet cikke leírja, amiről már évek óta beszélünk szakmai berkekben. Magyarországon évről évre növekszik a korrekcióra szoruló, az átlagtól eltérő, Speciális Nevelési  Igényű gyermekek száma. Több részterületről adódnak össze a százalékok. Arányaiban az 5 %-tól a 18%-ig, sőt bizonyos területeken még e fölötti az arány. És van sajnos olyan gyermek is akinél az egyes területek egyszerre, halmozottan fordulnak elő. Van lehetőség segítséget nyújtani, de ez az átlagnál nagyobb erőfeszítés a család részéről; mind energiában, lelkiekben és anyagiakban is. Tapasztalat szerint a támogatások mértéke pedig évről évre csökken.

Azt hiszem mélyen elgondolkadtató, amit olvasni fogunk. Szeretném arra kérni azt a magán személyt vagy intézményt, céget, hogy akinek módjában áll MENTORKÉNT vegyen részt a programunkban. Támogathat akár egy családot, vagy kisközösségi csoportot.

Az erre vonatkozó információért érdeklődni lehet; robgyogy@t-email.hu

Ez a felhívás fut fórumokon, hirdetési oldalakon és közösségi portálokon : a tanítást, az állapot súlyosbodás megelőzését segíteni szándékozunk..

Párkapcsolati terápiák; a kapcsolat megszilárdítására vagy a tovább lépésre nyújt segítséget,
Gyermeket tervező, vagy sikertelen kísérletet átélő pároknak tanácsadás és okfeltárás
Gyermekkori nevelési, viselkedési és tanulási nehézségek korrekciója
NES > Neked Egyéni Segítség. Miben? Tájékozódj a
www.neswellness.eoldal.hu -n.
Telefon: 06 30 62 62 676 Levél cím:
robgyogy@t-email.hu

Kérlek benneteket, hogy véleményezzétek az írással együtt. A cikket egy kitartó, de elfáradt szülő jutatta el hozzám. Köszönöm.

A mai (2009. november 24-i) Magyar Nemzet 5. oldalán (Látó-Tér) olvasható egy nagyon jó cikk:
 
Autizmus: gyerekek ezrei maradnak ellátatlanul.
"Rohamosan nő Magyarországon a diagnosztizált autisták száma, az őket fejlesztő szakelláátó rendszer súlyos hiányosságaio miatt azonban fiatalok ezrei maradnak ellátás nélkül - derül ki egy friss kutatásból.
A fejlesztés elmaradása miatt az autisták 90 százaléka felnőttként képtelen dolgozni, és állandó ápolásra szorul. Eltartásuk millirádokba kerül, pedig megfelelő szakellátással nagy részük dolgozni tudna."
-  így szól a cikk bevezetője.
 
A cikk írója Szilvásy Zsuzsanna, az AOSZ elnökére hivatkozva részletesen kifejti az okokat: nő az autizmussal diagnosztizál fiatalok száma, az ellátórendszer képtelen lépést tartani a növekedéssel.
Ismerteti továbbá az országos autizmuskutatás eredményeit, Szabó Máté ombudsman autizmussal kapcsolatos jelnetését. Említi az AOSZ által már egy éve kidolgozott és öt évre szóló autizmusstartégiát, melyből a kormány szinte semmit sem valósított meg.
A cikk felszólítja az illetékes (egészségügyi, oktatási, szociális) minisztereket, hogy hajtsák végre ezzel kapcsolatos feladataikat, és végén röviden ismerteti, hogy mi is az autizmus, valamint megdöbbentő adatokat közöl a fogyatékossággal kapcsolatban:
 
- az autista gyerekek 40 százaléka több mint három évet vár a megfelelő diagnózisra;
- a fiúk esetén sokkal nagyobb az előfordulás valószínűsége;
- az autista gyerekek negyedét legalább egyszer kizárták az iskolából;
- évente több gyereket diagnosztizálnak autizmussal a világon, mint cukoprbetegséggel, rákkal vagy AIDS-szel együttvéve.
 
Egy személyes észrevétel fentiekkel kapcsolatban:
Ha komolyabban vették volna az illetékesek az AOSZ jogelődje, az Egyesület és tagszervezeteinek, sok szülőnek, szakembernek figyelmeztetését, talán ma nem itt tartanánk - bár ez a terület is bizonyára az önző, pénz és sikerorientált társadalmi, politikai felfogás áldozata, sok máshoz hasonlóan.
Ami van, az is csak jórészt szülők erőfeszítéseiből valósult meg eddig jónéhány elkötelezett, áldozatkész szakember segítségével.
 
A reményt azért nem vesztettem el, csak fáradok...
Alajos

Még egy szó; ez csak egy része az egésznek!

 

 

A mappában található képek előnézete A XXI.sz vívmánya:okfeltárás és gyógyulás

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.